5 zasad, które warto brać pod uwagę przy zakupie grilla węglowego?

wybor grillaSezon grillowy zbliża się do nas wielkimi krokami, warto więc zdecydowanie pomyśleć o tym, aby sprawdzić, jakim sprzętem dysponujemy, czy jest on w dobrym stanie technicznym. Jeżeli nie mamy grilla i chcemy kupić taki, który sprosta naszym oczekiwaniom. Najczęściej wybieranym rozwiązaniem jest grill węglowy. Czym powinniśmy się kierować podczas zakupów, aby kupić sprzęt, który spełni nasze oczekiwania oraz będzie nam służył przez kilka sezonów?

Grillowanie to zdecydowanie ta czynność, która jest stałym elementem naszej wiosennej oraz letniej obecności na dworze, w ogrodzie. Chcąc grillować w bardzo przyjemnej atmosferze, będziemy musieli jednak zainwestować w odpowiedniej jakości wyposażenie. Na nie składa się między innymi posiadanie mebli ogrodowych, często altany lub zadaszenia, ale również sam grill. Tu mamy całą paletę możliwości, dzięki którym kupimy dokładnie to, czego potrzebujemy.

Na co powinniśmy zwracać uwagę, gdy chcemy kupić dobrej jakości grill węglowy?

Rozmiar grilla

To jedna z podstawowych kwestii, na które trzeba zwrócić uwagę. Wielkość grilla ma duże znaczenie, z uwagi na to, że może mieć on różne przeznaczenie. Na pewno inny grill węglowy będzie przeznaczony dla osoby, która często grilluje, wraz z rodziną oraz przyjaciółmi, a inna dla osoby, która grilluje okazjonalnie, często samemu. Dobrym rozwiązaniem jest posiadanie dwóch egzemplarzy – jednego kompaktowego, drugiego – na specjalne okazje.

Stal oraz jakość wykonania

Blacha, z którego grill został wykonany, musi być oczywiście odpowiedniej jakości. Przede wszystkim liczy się grubość blachy, a także jej odporność na wysoką temperaturę, przepalanie się, korozję. Powłoka powinna być estetyczna, dobrze zabezpieczona przed korozją.

Warto także zwrócić uwagę na jakość wykonania poszczególnych elementów, jak drewniane półki, koła, wieszaki, pokrywa, termometr, ale również ruszty oraz ich mocowanie.

Stabilność

Grill węglowy musi być stabilny. To bardzo ważne. Nikt oczywiście nie chce, aby gorące jedzenie, wraz z brykietem czy węglem, pod naporem wiatru wylądowało na trawie.

Ruszty

Ostatnią kwestią są ruszty. Większe grille mogą posiadać kilka poziomów, na których będziemy grillować karkówkę, kiełbaski, kurczaki, ryby, a także warzywa. Ruszty muszą być solidnie wykonane, odporne na uginanie się, wypadanie z miejsca montażu. Niektóre grille posiadają także udogodnienie, dzięki któremu możemy zmieniać wysokość grillowania, a tym samym wpływać na tempo przygotowania potraw.

Dodaj komentarz